Tag ansvar for din privatøkonomi

Tag ansvar for din privatøkonomi

Tag ansvar for din privatøkonomi, eller grav din økonomiske situation dybere.

Mange tager ikke det nødvendige ansvar for deres egen privatøkonomi, men forlader sig på at andre skal hjælpe dem. Nogle opfatter måske sig selv som værende fattig. Jeg er overbevist om, at der ikke er fattige i Danmark – men jeg erkender at der er mange som ikke tager det nødvendige ansvar for sin egen privatøkonomi, og som derfor ikke har råd til leve det liv man gerne vil.

Ved du f.eks., hvad du om måneden bruger på mad eller på sko og tøj? Hvad betaler du i rente på gælden der er i din bil? Hvad med impulskøb på eksempelvis stationen eller i en døgnkiosk? Overraskende nok, ved de fleste af os ufattelig lidt om, hvor vores penge når måneden er gået, er forsvundet hen. Men, hvis du ønsker at forbedre din økonomiske situation, er du nødt til at gå dine indtægter og udgifter efter i sømmene.

Gør noget nyt

Hvis du ønsker at få det forkromede overblik over din privatøkonomi, så brug en  enkelt dag i weekenden og skab det nødvendige overblik.  Det eneste det kræves er, at du finder dine årsopgørelser fra bank/realkreditinstitut/pensionsselskaber, kontoudtog for det seneste år og restgælds oplysninger for dine forbrugsgæld. Nu har du mulighed for at lave dit budget, og dermed få det nødvendige overblik over din privatøkonomi.

Et grundigt budget

Kan være en øjenåbner af de helt store. Koster mit mobil abonnement virkelig så meget? Har jeg brug for alle de forskellige forsikringer og kan de måske fås billigere? Måske du kan droppe dit årlige golf abonnement og dermed få råd til eksempelvis pilates, squash og en billig skiferie. Med den nye viden, har du nu mulighed for at justere dit forbrug, og det bør du gøre allerede dag 1, efter du har lagt dit budget. På den måde undgår du også at blive overrasket over, at julen er lige om hjørnet eller at ens børn har fødselsdag i næste uge, og ikke har råd til gaverne.

Dag 1

Det kan være en enorm opgave at gå i gang med, men gør dig selv den tjeneste at find din indre motivation og energi frem og gå i gang med at teste dit budget. Den indsigt du vil få i din privatøkonomi vil vise dig, hvorfor når måneden lakker mod enden, at du altid står med et stort nul på din konto.

Skal jeg nu til at spinke og spare?

Nej. Selvfølgelig skal du ikke skære alt den “luksus” væk, som du bruger på dig selv – det vil ikke være videre motiverende. Men som dit budget også har vist, så kan vi selvfølgelig ikke få råd til det hele. Start i stedet for, med at vælge hvad du gerne vil bruge dine penge på.

Prøv en måned eller to kun med kontanter

Hvornår har du sidst smidt 100 kr. ud i skraldespanden eller undladt at samle 500 kr. op som du fandt på gaden? Selvfølgelig har du ikke gjort nogen af delene. Men det sjove er, at du måske alligevel gør det uden at vide det – nemlig ved at betale dine regninger en dag for sent og dermed få rykkergebyr, eller undlader at se, om dit mobil abonnement kan gøres billigere. Men hvorfor er det nu det? en af forklaringer kan være, at vores pengeløse samfund efterhånden har gjort os følelsesløse med penge, det er blevet så nemt bare at køre kortet igennem, fremfor at betale kontant.

Det gåde råd

Tag ansvar for din privatøkonomi, og genvind din økonomiske frihed og få sikkerhed med at vide, hvor du står nu og i fremtiden rent økonomisk.