Skelner du mellem ønsker eller behov?

Ønsker eller behov

Der findes firmaer, hvis grundlag er bygget på, at “hjælp” andre virksomheder med, at nå deres omsætningsmål via større indsigt i virksomhedens slutbruger. Sagt på en anden måde, der findes firmaer, der forsøger at udtænke måder, hvorpå at de kan få dig til at bruge penge – eller flere penge – på varer, du faktisk ikke har behov for.

Tror du, at forbruget på livsnødvendige varer som eksempelvis mad, er steget eller faldet hen over de sidste 20 år, sammenlignet med forbrugsvarer? Mit bud er, at der bliver brugt langt flere penge på varer, der ikke er livsnødvendigt og som er købt på følelser eller ønsker.

Top 10

Liste over varer der købes,  men som ikke er livsnødvendige:

  1. Underholdning
  2. Magasiner & blade
  3. Personlig pleje
  4. Boligtekstiler
  5. Haveartikler
  6. Køkkenudstyr og tilbehør
  7. Jule-/påskepynt
  8. Legetøj m.m.

Det der springer mest i øjnene, i forhold til ovenstående liste er, at det er kvinder som primært køber tingene fra 2. til og med 8. pladsen, mens det er manden der hovedsageligt står laver de større indkøb såsom TV, telefoner og computere. Kvinder kan have en tendens til, at købe det som de rigtig gerne vil have når de rigtig gerne vil have det, mens mænd ofte spare op til købet.

Når pengene er små

Når man ikke har ret mange penge, skal det være relativt nemt, at skelne mellem, hvad du har behov for (mad, husleje, nødvendigt tøj m.m.) og hvad man gerne vil have (forbrugsvarer). Men, hvor mange gange er du ikke gået ind i en butik for at købe en enkelt ting, men gået ud derfra med en pose fuld? Varer som du faktisk ikke havde brug for, men som du alligevel havde en behov for at købe. Butikkerne ved godt, hvordan at de kan klemme flere penge ud af dig, og specielt de butikker som benytter firmaer der er specialister i kunders købemønstre.

En udstilling med Gucci tasker til halvpris, ville formentlig trække ligeså mange mennesker til, som hvis det danske landshold vinder VM i fodbold i år. Enhver logik der kunne hjælpe med, at skelne mellem behov og hvad man gerne vil have, er som forsvundet som dug for solen.

De gode råd

List behov for op overfor hvad du gerne vil have: Når du står nede i forretningen og fundet en vare, som du ikke havde stående på din indkøbsseddel, men som du overvejer at købe, så stil dig selv spørgsmålet, om varen vil give dig større glade end hvad prisen på varen er? Også på den lange bane.

Undgå at prøve varen: Undgå at prøv varen som du står med i hånden. Når først du har taget det med ind i prøverummet, sker der noget i ens hjerne – for pludselig er det at prøve varen det samme som at eje varen.

Undgå indkøbscentre: Mange oplever, at gå ind i et indkøbscentre og komme ud med flere varer end hvad man havde påtænkt at købe. Mange bliver lokket af de gode tilbud som der altid står på bordene uden foran butikkerne.

Prioriterer: Lige meget hvad man gør, kan man ikke undgå at overbevise sig selv om, at selvfølgelig har man brug for netop den trøje som man ved et tilfælde spottede over på hylden med det gule tilbud skilt henover. Men, inden du alligevel trækket dit kort op af lommen, så overvej dine prioriteter. Skal du snart på en dyr ferie, eller skal du til tandlægen med en knækket tand, trænger køleskabet til at blive skiftet ud eller måske vaskemaskinen. Sørg for at have styr på dine prioriteter, før du måtte købe en vare som du har overbevist dig selv om, at du ikke kan undvære.