Få dine penge til at række længere

Rækker dine penge ikke tilstrækkeligt? TRÆLS

Har du oplevet perioder, hvor at en måned føltes som en evigheden mens den månedlige indkomst var væk allerede efter en uge.

Har du undladt at se på dine lønsedler eller holder øje med din konto? Måske også været helt ligeglad med, hvad tingene kostede.

Er det at være uansvarlig? Ja 

Kan det skyldes frygt? Måske

Når man så endelig alligevel at kigge, så står man i så meget gæld at ens frygt pludselig er fuldstændig irrelevant. Når man først er havnet i den situation, er der kun to ting at gøre – enten at gøre noget ved det eller lade stå til. Desværre vælger langt de fleste den forkerte løsning – nemlig at lade stå til. Mange vælger også at bruge forskellige undskyldninger for deres situation eksempelvis at man er på kontanthjælp eller at man ikke tjener nok. Men, det hele handler ikke om, hvor meget du tjener, men mere om hvor meget du beholder!

Men jeg vil godt give jer alle sammen et super nemt hjælpeværktøj, som kan hjælpe dig med at komme ind i kampen og som har hjulpet mange kunder, nemlig MUR-modellen.

Minimer

Udskift

Reducer

For at bruge MUR-modellen, er det selvfølgelig en forudsætning at du har et brugbart budget.

Når du er seriøs om at komme ind i kampen – uanset om du betaler af på gæld eller investerer – har du brug for et budget. Hvis du ikke har et budget allerede, skal du skynde dig at lave et, ligeså snart at du har læst resten af mit indlæg.

Med et brugbart budget, vil du vide:
• Præcis hvor meget er din indkomst (ugentlig, månedlig og årlig)
• Hvor meget du bruger (det er vigtigt, at det er så præcist som muligt) og
• På hvad du bruger dine penge.

Bare at vide alt dette er fantastisk, men desværre er det ikke nok til at komme derhen,  hvor du ønsker at være økonomisk. Du skal bruge disse oplysninger til at træffe beslutninger om hvad man skal minimere, hvad man skal udskifte og hvad man skal reducere.

Minimer

De fleste af os bruger mange penge på noget, som vi ikke får noget ud af, tag eksempelvis madspild. Minimer eksempelvis dit madspild, som koster en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn 7.200 kr. om året. Ikke underligt, at mange synes ens penge forsvinder hurtigt.

Ville du måske kunne minimerer dine udgifter yderligere, hvis du ud fra dit budget gennemgik dine forsikringsposter eller hvad du måske bruger på “underholdning/forbrug”.

Efter min erfaring er det muligt at minimerer op imod 10% af dine årlige udgifter, alene på posterne for

•Mad
•Forsikring
•Underholdning

Madspild

I bund og grund behøver man ikke at være talknuser for at se, om man høre til den gennemsnitslige familie med hensyn til madspild. Det eneste du behøver er at se i din affaldsspand og hvor ofte den skal tømmes.

Forsikring

At være forsikret er en selvfølgelighed, specielt når du har pårørende. Men det er ikke en nødvendighed at betale for meget for ens forsikringer. Lav en oversigt over dine forsikringer og se, hvor meget du betaler for dem. Hvornår har du sidst set, om du kan få samme forsikringer et andet sted til en lavere pris?

Løsningen er enkel: Kontakt de forskellige forsikringsselskaber hvert andet år. Ofte vil det lykkedes dig, at finde en billigere aftale Og ved du hvad? mange gange skal du bare fortælle din nuværende udbyder, at du har fundet en billigere aftale, så matcher dit nuværende selskab det som oftest.

Underholdning

Hvem elsker ikke at have det sjovt. Men underholdning kan blive meget påtvunget. Se på dit budgetfind ud af, hvor meget du bruger på underholdning. Hvor mange gange spiser du ud, hvor ofte er du i byen, hvor mange gange du går til teatret og i biografen.

Så spørg dig selv om du nødt det hele eller kunne du have undværet?

Skær alt fra, hvad der føltes påtvnget. Det er jo dit liv, og når det kommer til underholdning, skal det være sjovt; ellers skal det minieres.

Udskift

Hvis du ønsker at dine penge  skal række endnu længere, er det næste du skal gøre at se efter de aktiviteter og rutiner på din udgiftsliste, som du gerne vil fortsætte med at beholde, men som du måske kan ændre måden at gøre dem på.

Det er her, det sjove virkelig begynder. Fordi ‘udskiftning’ drejer sig ikke kun om at være sparsommelig, det handler om at blive en “sparsommelig kunstner”.

Mange ønsker ikke at opgive noget, når man er kommet i gæld, men her er nogle eksempler som du helt sikkert bør overveje:

• Begyndte at bage jeres eget brød; På denne måde vil der altid være frisk brød, man ved hvad der er i brødet, mange slapper også af ved at bage og det koster kun en brøkdel af, hvad vi betaler for noget brød som nok har en dårligere standard end det vi selv kan lave.
• Ryk underholdningen hjem i stedet for bruge pengene på restaurantbesøg. Det er langt billigere, og der er ikke andre der larmer så du ikke kan snakke med dine venner eller familie. Du kan også pifte middagen op ved at se, hvor billigt du egentligt kan lave en lækker tre retters menu.

Listen kan sagtens udvides, men du får nok allerede dine egne ideer.

Reducer

Vi forbruger alt for meget. Du har selvfølgelig brug for sko og tøj.

Men har du som mand virkelig brug for 5 jakkesæt og 10 hvide skjorter? eller som kvinde, 10 aftenkjoler og 15 par højhælede sko og 10 håndtasker? 

De fleste kvinder elsker formentlig sine sko og håndtasker ligeså meget som de elsker at shoppe. Prøv i stedet at reducere dine 15 par højhælede sko (har du overhovedet tid til at bruge dem alle sammen?) til kun 5 par af god kvalitet.

Jeg er langt fra minimalistisk men jeg kan stadig finde områder, hvor at jeg har mulighed for at reducere i mit forbruget. Reducering af ens forbrug er ikke kun bedre for en, eller for ens konto i banken, men også for miljøet. Prøv det. Det er meget befriende.

Endelig, nok skrivning, nu vil jeg gerne bruge MUR-modellen til vores budget igen.

Er du klar til at komme ind i kampen og se, om du ville kunne reducere dine månedlige udgifter med min. 10%?

Hvad siger du, er du klar på en udfordring og få dine penge til at række længere?