Er I økonomisk klar til at få et barn?

Er I økonomisk klar til at få et barn?

Hvem tænker nødvendigvis over det, når man er i den syvende himmel over, at man sammen ønsker at stifte en lille familie. Men i det øjeblik beslutningen er taget, har man heldigvis ni måneder til også at forberede sig økonomisk på de omvæltninger, en lille ny vil bringe.

Man kan dele udgifterne op i tre kategorier:

  • Éngangsudgifter
  • Faste udgifter
  • “Variable” udgifter

Éngangsudgifter – min. 20.000 kr.

Som førstegangsforældre kan behovet for babyudstyr næsten være uoverkommeligt. I får bl.a. brug for en barnevogn, barneseng, puslebord, blespand, høj stol, opbevaringskasser til barnets ting, autostol, babyalarm m.m. Rundt regnet kan I godt regne med, at inden at barnet overhovedet er født, har I haft udgifter for min. 20.000 kr.

Lige meget om I vælger at holde en barnedåb eller en navngivningsfest, så skal I også regne med en udgift hertil, selvom at I kun inviterer jeres nærmeste.

Faste udgifter – min. 25.000 kr.

Der vil komme en tid, hvor at virkeligheden vender tilbage, og man bliver nødt til at sende sit barn i en vuggestue. En tommelfingerregel siger, at man der skal regne med en udgift på omkring 2.000-3.000 kr. pr. måned, indtil barnet er omkring 2 år. Herefter vil udgiften være lidt lavere – kun 1.500 kr. Nogle vil selvfølgelig være berettiget til friplads.

Jeres udgifter til el og vand vil alt andet lige stige. Jeres vaskemaskine og opvaskemaskine vil blive brugt mere flittigt end før, ligesom at det også koster lidt at en af jer går hjemme på barsel. Forvent at I også her vil få en ekstra årlig udgift på 1.500-3.000 kr.

“Variable” udgifter – min. 3.000 kr.

Overskriften burde måske i stedet have heddet faste udgifter som vil ændre sig. Men her vil udgiften til mad, bleer, tøj, sko, legetøj, vådservietter m.m. høre under. Jo ældre barnet bliver, jo større vil udgifter blive. Et forsigtigt skøn på en udgift vil være 3.000-5.000 kr. de først par år.

Barnets første leveår

Allerede inden jeres barn er fyldt 1 år, vil I have haft store udgifter, udgifter som I skal regne med, ikke bliver mindre i takt med at jeres barn bliver ældre. Spørg derfor jer selv, kan I over de næste rigtig mange år undvære, hvad der måske svare til en netto månedsløn?